- Diverse geldverstrekkers hebben (kleine) renteverhogingen doorgevoerd voor hypotheekrentes die 20 jaar of 30 jaar vaststaan.
- De renteverhogingen volgen op een eerdere stijging van rentes op de kapitaalmarkt.
- Volgens intermediair Van Bruggen Adviesgroep staan we op een belangrijk kantelpunt voor de hypotheekrente.
Geldverstrekkers op de hypotheekmarkt kampen al een tijdje met een lastig dilemma: op kapitaalmarkten zijn rentes gestegen, dus het zou logisch zijn om hypotheekrentes ook te verhogen. Maar wie zet de eerste stap? Voor lange rentevaste perioden lijkt de markt in beweging te komen.
In de nieuwsbrief van deze week signaleert financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep dat afgelopen week één op de drie geldverstrekkers de hypotheekrente voor 20 jaar vast heeft verhoogd. Bij de hypotheekrente voor 30 jaar vast verhoogde één op de vier geldverstrekkers het tarief.
“De kans is groot dat we op een keerpunt zitten en dat we de komende weken meer verhogingen gaan zien”, schrijft Van Bruggen.
Afgelopen week ging het zeer kleine verhogingen van twee tot vijf honderdste van een procent. “Geldverstrekkers die nog niet verhoogd hebben, zullen nu makkelijker de beslissing nemen om ook te verhogen en dan zijn er meerdere rondes van kleine verhogingen mogelijk.”
Hypotheekrente 20 jaar vast en 30 jaar vast: kleine verhogingen
In de onderstaande grafiek is te zien dat hypotheekrentes zich nog altijd op zeer lage niveaus bevinden, maar dat er bij de langste rentevaste perioden van 20 en 30 jaar een knikje zit in de dalende trend.
In de grafiek zijn gemiddelde rentes te zien voor hypotheken mét en zonder NHG-verzekering. De donkergroene lijn geeft de gemiddelde rente voor 30 jaar vast. De 30-jaars rente mét NHG ligt op 1,59 procent en zonder NHG gaat het om gemiddeld 2,14 procent.
De grijze lijn geeft de gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast weer. Het tarief mét NHG ligt op 1,35 procent en zonder NHG is de gemiddelde rente voor 20 jaar vast 1,85 procent.
Voor langlopende hypotheekrentes is de rente op 10-jarige staatsobligaties vaak een belangrijk ankerpunt. Doorgaans ligt de staatsrente 1,3 procentpunt tot 1,6 procentpunt lager dan de gemiddelde hypotheekrentes. Momenteel is het verschil echter minder dan 1 procentpunt.
Op basis hiervan kun je volgens Van Bruggen verwachten dat langlopende hypotheekrentes de komende maanden met 0,3 procentpunt tot 0,6 procentpunt stijgen, als de kapitaalmarktrente niet verder omhoog gaat: "Wellicht blijft ook de marktrente verder stijgen als de economie straks aantrekt. Veel producten en diensten zullen zeker in eerste instantie hoger geprijsd zijn dan voor de crisis, waardoor de inflatie op korte termijn zal toenemen en de rentes stijgen."
[activecampaign form=24]